Russiese ballerina kritiseer oorlog, verlaat Bolshoi en verhuis na Holland

  • Whatsapp
Russiese ballerina kritiseer oorlog, verlaat Bolshoi en verhuis na Holland


Jakarta (1NEWS) – Die Russiese ballerina Olga Smirnova, insluitend ‘n kritikus van Rusland se inval in die Oekraïne, het die Bolsjoi-geselskap in haar tuisdorp verlaat en sal by die Nederlandse Nasionale Ballet aansluit, het die Nederlandse organisasie Woensdag (16/3) gesê.

Read More

“Dit was ‘n eer om hom saam met ons geselskap in Nederland te laat dans, hoewel die redes daaragter baie hartseer is,” het Ted Brandsen, direkteur van die Nederlandse Nasionale Ballet, in ‘n verklaring gesê.

Die 30-jarige ballerina het Rusland in Maart verlaat. In ‘n verklaring op ‘n Telegram-rekening wat deur ‘n Nederlandse dansgroep heropgelaai is, het Smirnova gesê sy is “teen oorlog met haar hele siel.”

“Ek het nooit gedink ek sou skaam wees vir Rusland nie, ek was nog altyd trots op hoe talentvol Russe is, deur ons kultuur en atletiese prestasies,” het hy geskryf. “Maar ek voel nou is daar ‘n kant om te kies.”

Smirnova is tans in Nederland.

Smirnova, aangehaal uit die New York Times, het gesê sy wou al lankal weggaan, maar onlangse toestande het die proses versnel. Een van Smirnova se oupas was van die Oekraïne, maar dit was nie die enigste rede waarom sy teen die oorlog was nie.

“Ons is dalk nie in die middel van ’n militêre konflik nie, maar ons kan nie onverskillig bly oor hierdie wêreldwye ramp nie,” het hy in ’n verklaring gesê.

’n Woordvoerder van die Bolshoi, wat steeds Smirnova se naam op die amptelike webwerf lys, het nie kommentaar gelewer oor die ballerina se vertrek nie, maar het net bevestig dat dit weens persoonlike redes was.

Smirnova is een van ‘n aantal dansers wat, ten minste tydelik, die Bolshoi- en Mariinsky-balletgeselskappe verlaat het, sedert die inval in die Oekraïne. Maar die meeste van die dansers, soos Jacopo Tissi van Italië, David Mota Soares van Brasilië en Xander Parish van Engeland, is nie Russies nie.

Parish, wat vir Mariinsky aantreklik is, het verlede week in ‘n onderhoud uit Estland aan The Sunday Times, die Britse koerant, gesê sy wil fokus daarop om oor die volgende paar maande as ‘n internasionale gas te verskyn.

“Dit is moeilik om te dink dat ek nie kan terugkom nie, maar ek moet positief dink en geleenthede soek,” het hy gesê.

Die Nederlandse Nasionale Ballet het Woensdag gesê die solis Victor Caixeta van die Mariinsky Ballet het ook by hul geselskap aangesluit. “Onlangse omstandighede het beteken dat ek die moeilike besluit moes neem om Rusland te verlaat, waar ek al amper vyf jaar tuis is,” het die Brasiliaanse danser in ’n verklaring gesê.

Die Russiese dansresensent Leila Guchmazova het in ‘n Telegram-boodskap gesê dat Smirnova se besluit om te vertrek soos ‘n “bom” in die wêreld van Russiese ballet was. Smirnova is amper ‘n ster by Bolshoi sedert sy by die geselskap in 2011 aangesluit het. Sy sal in April met die Nederlandse Nasionale Ballet debuteer.

Lees ook: Ballerina Francesca Hayward spring van verhoogkuns na film “Cats”

Lees ook: Oekraïense balletdanser vind nog ‘n verhoog in buurland

Lees ook: Russiese balletvertoning in Madrid gekanselleer

Verslaggewer: Nanien Yuniar
Redakteur: Alviansyah Pasaribu
KOPIEREG © 1NEWS 2022

Related posts

Maak 'n opvolg-bydrae