Kookolieskaarste, PIPSI dring by KPPU aan om in te gryp

  • Whatsapp

Read More

Die skaarste aan kookolie en voedsel soos kookolie, sojabone, vleis, suiker en stapelvoedsel in die gemeenskap is vermoedelik weens die spekulante se spel.

Daarom het die Sentrale Beheerliggaam van die Vereniging van Indonesiese Landboukundiges (BPP PISPI) die Besigheidskompetisie Toesighoudende Komitee van die Republiek van Indonesië (KPPU RI) aangemoedig om in te gryp.

“Versoek die KPPU RI om onmiddellik ‘n omvattende ondersoek na die handelstelsel vir voedselkommoditeite te doen,” het Agus Ambo Djiwa, PISPI Presidium-koördineerder, Woensdag (16/3) in ‘n skriftelike verklaring gesê.

Nie net dit nie, Agus Ambo het ook gevra dat die Nasionale Voedselagentskap wat gestig is, die konsolidasie onmiddellik versnel om konkrete stappe te neem om die voedselprobleme wat voorgekom het, te oorkom.

Omdat die prysstyging met ’n tekort aan voorraad gepaard gaan, sal dit dit moeilik maak vir mense om in basiese behoeftes te voorsien, veral voor die aankoms van die heilige maand Ramadan.

“Ons vra die regering om onmiddellik die skaarste en of styging in voedselpryse soos kookolie, brandrissies, sojabone, vleis en suiker op te los,” het Agus gesê.

Lees ook: Ikappi vra die regering om nie by kookoliepryse in te gryp nie

Veral vir die skaarste aan kookolie wat vir baie partye “gebraai” geraak het, moet die regering dadelik beslissend optree om in te gryp en stabilisering deur te voer sodat die probleem nie sloer nie.

“Dit is ironies dat die land wat CPO en kookolie vervaardig van palmolie die grootste ter wêreld is, maar die mense sukkel om dit te kry,” het Agus gesê.

Die kookoliemarkstruktuur, wat oligopolie is, word beheer deur slegs ‘n handjievol spelers wat van stroomop tot stroomaf beheer, wat wissel van plantasies, produksiefasiliteite, palmoliemeulens, kookoliefabrieke, verspreidingskanale tot kleinhandelsupermarkte, wat almal behoort aan dieselfde besigheidsgroep.

Hierdie portret behoort dit vir die regering makliker te maak om vir stabilisering in te gryp. Die regering moet ferm wees wanneer dit kom by die lewens van die mense, sodat daar geen wilde interpretasie in die beoordeling van die verhouding tussen besigheid en mag is nie.

“PISPI gee spesiale notas aan die Ministerie van Landbou, Ministerie van Handel en Ministerie van Nywerheid wat verantwoordelik is vir die verhoging van produksie en beskikbaarheid van voedselkommoditeite wat tans skaars is in die gemeenskap, insluitend die Koördinerende Minister vir Ekonomie wat die hooftaak het om die betrokke ministeries te orkestreer om hul prestasie verder te verbeter,” het Agus gesê. (OL-7)


.

Related posts

Maak 'n opvolg-bydrae